chielismeubelmaker Wonen Een gestucte muur schilderen

Een gestucte muur schilderen

Een gestucte muur schilderen is altijd een hoop werk. Daarom geven we je graag een paar tips waardoor je grondig te werk kunt gaan.

gestucte muur schilderen

Zorg voor een gladde, schone muur

Voor je iets op de muur aanbrengt, moet je ervoor zorgen dat hij glad is, alle oneffenheden die er vooraf op zitten zie je ook achteraf nog door de verf heen komen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld de muur te schuren met een wandschuurmachine.

Na het schuren is het zaak de muur stofvrij te maken, bijvoorbeeld met een borstel met stevige haren. Vergeet ook niet om je muren te voorstrijken, anders ben je onnodig meerdere lagen verf aan het schilderen voor het gewenste eindresultaat.

Wat ook belangrijk is, is om de ruimte te beschermen. Een onderdeel hiervan is om afdekdoeken of afdekfolie neer te leggen langs de muur. Hiermee voorkom je dat er druipende verf op de grond bij de muur valt. Zorg er in het geval van folie voor dat die goed blijft liggen door deze af te tapen.

Breng voorstrijk aan

Het is belangrijk om voorstrijk te gebruiken, omdat de stuc dan beter hecht aan de muur. Via voorstrijk krijg je een egaal zuigende ondergrond. Het is afhankelijk van de muur hoeveel stucwerk je moet gebruiken en welk middel het meest geschikt is. Het is ook afhankelijk van het middel hoe je dit moet aanbrengen op de muur; soms moet je een verfroller gebruiken, en soms een kwast. Je kunt deze instructies terugvinden op de verpakking van de voorstrijk.

Heb het geduld om te wachten totdat de voorstrijk volledig gedroogd is, en doe daarna nog even een vochtcontrole om te kijken of je voorstrijk goed dekkend was. Dit kan je doen door wat water te sprenkelen op de muur, als die niet meteen opgenomen wordt dan kan je gaan schilderen!

Schilderen

Voor je kunt beginnen met schilderen moet je ervoor zorgen dat de verf de juiste consistentie heeft. Daarom roer je hem eerst goed door. Zorg er ook voor dat de verf gelijkmatig op de roller is verdeeld. Schilder vervolgens in denkbeeldige, verticale banen van boven naar beneden. Zorg er ook voor dat de banen elkaar overlappen zodat er geen scheiding op de muur te zien is.

Als je klaar bent met het schilderen spoel je direct de kwasten en de rollers uit met lauwwarm water. Zo voorkom je dat ze hard worden en niet meer te gebruiken zijn.

Overigens kun je de muur twee weken na het schilderen niet bewerken. Als je reinigbare muurverf hebt aangeschaft moet je deze minimaal twee weken door laten harden.

Er zijn natuurlijk nog vele manieren te bedenken om een gestucte muur nog beter te schilderen, maar met deze tips heb je de basis voor ogen.

Related Post

WC tegelsWC tegels

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Nieuw toilet, nieuwe wc tegels. De keuze is enorm in deze tegels; van wc tegels mozaïek tot keramische tegels en van vintage wc tegels tot wc